Kaveh

Representasjon

Dokumenter

Biografi

Kaveh Kholardi er en rapper, låtskriver, produsent og artist som ble født på Grünerløkka i Oslo 10. juli 1994. 21-åringen har vært et kjent navn i det norske musikkmiljøet i flere år og har de siste årene vært en av Norges mest strømmede, omtalte og omdiskuterte rappere. I tillegg til å gi ut kritikerrost musikk har han også gjestet låtene til andre artister som blant annet Madcon, hatt sin egen dokumentarserie på P3 og NRK3, vært By:Larm-snakkis og turnert landet rundt på festivaler som Øyafestivalen, Slottsfjell og Hovefestivalen.

Musikkeventyret startet i 2009 da Kaveh og barndomskompisen Arshad Maimouni vant Rapvalgs artistkonkurranse med låten “Mitt Land”. I 2010 slapp Kaveh sin første låt, “Boblejakka si (ft. Lillebror & Pumba)”, og gav deretter ut EP’ene “Alt eller ingenting” i 2011 og “Tiden er din” i 2012. Minialbumet “Hjertet kommer først” ble sluppet i 2013 og mottok terningkast fem fra VG. Den kritikerroste utgivelsen ble belønnet med en Spellemannsnominasjon i kategorien Årets nykommer. I disse årene gjestet han også låter med artister som Tommy Tee og Lars Vaular.

Det voldsomme gjennombruddet kom i 2014 da Kaveh slapp “Snufs”. Låten tok sats oppover listene på nyåret og ble en av årets mest strømmede norske låter. “Snufs” ble nominert til P3 Gull og NRJ Music Awards i kategorien Årets låt. Han fulgte opp suksessen med hjertebarnet “Sannheten Sårer” som ble sluppet i 2014. Debutalbumet mottok en rekke lovord fra et samlet pressekorps. VG trillet terningkast fem og skrev “En sonisk fryd… dette høres ut som låtene Kaveh VIL lage.”. Dagbladet omtalte Kaveh som “En av våre største raptalenter”, Dagsavisen skrev “Et hip hop-album det er bruk for”, mens Hissig skrev “K for knallsterk debut, konkurransedyktig og årets mest kickass album. Albumet er definitivt årets sterkeste søknad for opprykk til øverste liga.”.Den røde tråden i utgivelsen er Kaveh sine egne opplevelser: Enten handler det om å skulle bli “voksen”, om barndomsdrømmer som gikk i oppfyllelse, møtet med musikkbransjen, musikerlivet eller den avhengighetsskapende, bittersøte smaken av suksess. Temamessig favner det bredt, fra den velkjente og ironiske kokain-hyllesten «Snufs» via den pubertale kjærlighetserklæringen «Tone Damli» til skildringen av hans egen fars reise fra Teheran til Løkka gjennom «Aldri Komme Hjem (ft. LidoLido)”.

I mai 2015 kom samleutgivelsen “Friminuttet” – en kompromissløs EP som presenterte et nytt lydbilde, så vel som nye artister, for den norske, urbane musikk-scenen. Det har vært et tydelig skifte i Kaveh sin tilnærming til musikken det siste året. Han har beholdt budskapet i musikken som folk kjenner det fra før, men musikken fremstår nå som mer definert og spisset. Han ønsker å skildre historier og være en stemme for generasjonen han selv er en del av. I tillegg fremstår han mer bevisst i alle kreative prosesser, fra låtskriving og produksjon til det visuelle arbeidet. Selvom han blir omtalt som en rapper, anser Kaveh seg selv som en allround-artist som drar inspirasjon fra flere steder. Han har også vist seg å være samfunnsengasjert gjennom blant annet en omfattende musikkfokusert resirkuleringskampanje for Grønt Punkt.

Kaveh byttet management i 2015 og signerte til Universal Music på tampen av året. Kombinert med at han jobber mer med å produsere beats enn noen gang før, er sannsynligheten dermed stor for at vi får høre nye, giftige låter i tiden som kommer.